fredag 29 januari 2010

Klamydia minskar

Sydsvenskan publicerade den 10 januari en artikel om att färre svenskar smittas av klamydia. 2009 fick 37 700 svenskar ett positivt klamydiabesked, jämfört med 2008, då 42 000 smittades. Minskningen verkar bero på olika saker, men insatser i form av utdelning av kondomer på olika evenemang är en bidragande faktor. Läs hela artikeln här

Och även om klamydiaspridningen minskade 2009 var det ändå nästan 40 000 svenskar som smittades. Så glöm inte kondomen, slicklappen eller femidomen! 

onsdag 27 januari 2010

Eric Wadenius om sex och religion

Eric Wadenius, ordförande i Unga humanister, skrev häromdagen en text om sex, religion och humanism på sajten QX. Han skriver om hur synen på sex tolkas av olika konservativa och religösa förespråkare och hur detta ibland kan ställa till det, med förödande konsekvenser.

"AIDS är inte positivt men kondomer är värre, har vi hört sägas. Det krävs mycket för att moral skall falla till en sådan låg nivå. Argumentet är att avhållsamhet fungerar i kampen mot AIDS. Det är väl självklart att om folk inte har sex så sprids inte AIDS. Men om folk har sex så hjälper kondomer! Detta är ett exempel på hur hur synen på sex och sexualiteten kan skapa olycka."

Wadenius skriver också om en dubbelmoral. Han skriver om en amerikansk undersökning, där men undersökt i vilka delstater porrsurfandet är som mest frekvent. 

"De stater som röstade på McCain i förra presidentvalet visade sig också vara de stater som konsumerade mest internetporr med den väldigt kristna delstaten Utah som största konsument."

I texten tar Wadenius också upp en humanistisk syn på sex och sexualitet och skriver att den humanistiska synen på sexualitet innebär att "Ingen skall behöva skämmas för vem de är och framför allt inte för vem de älskar. Gör man något som skapar lycka och inte skadar någon så skall man vara stolt då man hjälper till att skapa en bättre värld." Det hoppas jag att många, oavsett livsåskådning, kan skriva under på! Läs hela texten här

tisdag 26 januari 2010

Månadens preventivmedel januari: femidomen



Femidom är en slags omvänd kondom anpassad för slidan. Den kallas ibland för kvinnlig kondom. Femidom kan också användas av MSM (Män som har sex med män), läs mer om det här.

Femidomen förs in i slidan före samlag och tack vare den breda ringen i femodiomens ände sitter femidomen på plats under samlaget. Efter samlaget kastas femidomen, eftersom den är ett engångspreventivmedel. Femidomer är dyrare än kondomer och upplevs av en del som krånglig att använda. Det positiva med femidomen är att kvinnan själv kan ta ansvar för att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Femidom skyddar mot oönskad graviditet samt sexuellt överförbara sjukdomar och finns att köpas på apoteket eller på RFSUs webshop. Läs mer om femidom här. (Bilden är tagen härifrån.)

måndag 25 januari 2010

Månadens preventivmedel

Nu startar en ny tradition här på safebloggen: månadens preventivmedel. Skriv till oss och berätta om dina erfarenehter av olika preventivmedel och önska vilket preventivmedle du vill att vi ska skriva om nästa gång! Först ut är januaris preventivmedel: femidomen, som du kan läsa om här på bloggen imorgon. 

Säkert 2010!

Nytt år med Safebloggen! Vi hoppas att 2010 blir ett år då vi kan förnya och förbättra Students for safe sex och vi behöver din hjälp för att göra Sfss bättre.

Maila oss (sfss@akademihalsan.se) om ämnen du vill läsa om på bloggen, föreläsningar du vill att vi ska ordna, filmer du vill att vi ska läsa eller texter du vill att vi ska publicera. Alla tips mottages tacksamt!

God fortsättning önskar Ann-Louise och Filippa, Students for Safe Sex